Sälja eller köpa båt? Spara pengar och förenkla livet

Man brukar säga att det finns två tillfällen en båtägare är lycklig. När man köper sin båt och när man säljer sin båt. Det är mycket att tänka på när du genomför ditt köp. Vi har genom åren sett några saker som ofta missas inför och under ett båt köp. Så här kommer några korta tips för att spara pengar och förenkla ditt båtliv.

Kontroll före köp!

Det är viktigt att ta reda på båtens identitet så att du inte köper en stulen båt. Råkar du göra det och det uppdagas, är normalt alla dina pengar förlorade. Det är oftast två nummer som är viktiga. Skrovnumret som egentligen heter WIN-nummer. WIN-numret ska sitta på akterspegeln på högersidan. Det andra numret är serienumret på motorn. När du har båda dessa nummer så går du in på Larmtjänsts hemsida här och skickar in dessa nummer så kan Larmtjänst kontrollera att det inte är stöldgods. Kontrollera alltid säljarens identitet och anteckna personnummer. Kontrollera också att den är försäkrad och kolla också så att båten är betald. Om det finns skulder på båten kan du tvingas betala dessa också. 

Vid ägarbytet!

När du har bestämt dig för att köpa båten är det några viktiga saker du säljare och köpare behöver samarbeta om.

Är båten stöldmärkt med Securmark eller liknande? Om ni har ett köpeavtal klart kan ni gå in på Securmarks hemsida här och fylla i deras formulär och bifoga en pdf fil på avtalet. Man kan skapa en pdf i appar i mobiltelefonen. Alternativt kan säljaren logga in på Securmark och göra ägarbyte där.

Har båten spårsändare så ska säljare maila in till spårsändarföretaget och anmäla ägarbyte. Ett av dom största företagen när det gäller spårsändare är NorthTracker.

Finns det en VHF, AIS eller en Epirb i båten?

VHF, AIS och Epirb har alla ett unikt MMSI nummer. MMSI numret kan du inte ändra själv utan varje produkt måste skickas in till respektive tillverkare för att byta numret. Detta tar dom betalt för. Du kan slippa detta genom att gå in på Post & Telestyrelsens hemsida och fylla i ett ägarbytes formulär. Det fylls i och signeras av både säljare och köpare. Därefter mailas det in till pts@pts.seDet är gratis att byta ägare på MMSI numret! Så det är det absolut enklaste och billigaste sättet för dig att läsa MMSI problemet. Vill du lära dig mer om VHF så kan du gå vår kurs och kan ta VHF/SRC certifikat. Det är lag på att VHF radiotillstånd som du löser med ovan tips och VHF/SRC certifikat.

Har du gjort allt ovan har du löst en hel del framtida problem på enklast möjliga sätt.

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.