F.A.Q Vanliga frågor om förarbevis båt och vattenskoter körkort.

Här har vi samlat vanligt förekommande frågor om våra navigationskurser förarintyg båt och förarbevis vattenskoter. Har du en fråga vi inte kan svara på här kan du hör av dig i chatten här så svarar vi dig direkt.

Vilka båtar kräver förarbevis?

I Sverige får du köra alla båtar som inte är både längre än 12 meter och bredare än 4 meter. Du får köra alla båtar som är mindre på någon av dessa mått. men om båda måtten är strötteer krävs det minst kustskepparintyg. Det krävs ett speciellt förarbevis för att köra vattenskoter. Det kan du läsa mer om här.

Måste man ha förarintyg för att köra båt?

Nej, i Sverige har vi inget lag som kräver något körkort på sjön om inte båten är större än 4 gånger 12 meter eller det är en vattenskoter. Sverige är dock ett av få länder som inte har något krav och man kan nog räkna med att det blir en krav i framtiden.

Var har ni era kurser?

Vi har ofta våra kurser på olika båtklubbar runt Stockholm eller på inhyrda lokaler. Är du medlem i en båtklubb kan vi kanske anordna en kurs på din klubb. kontakta oss.

Ingår böcker i kursen?

Till de flesta kurserna behöver du köpa till ett litteraturpaket. Det anges på respektive kurs. Man kan kanske dela ett litteraturpaket på två deltagare, men det ger mindre övningar per person.

Vilka tider har ni kursen?

Dom flesta av våra kurser pågår mellan 9 och 16 på dagen, Veckan innan kursstart får du ett mail med alla exakta tider och platser som gäller din kurs. Går du vår online kurs så bestämmer du själv när och hur mycket du vill läsa och öva per gång. På online kursen har vi lärare som finns online en gång i veckan och svarar på frågor.

Hur får jag vattenskoterkörkort?

Det heter egentligen förarbevis för vattenskoter. Tog du förarintyg för båt innan 30 april 2022 kan du under en övergångsperiod från 1 maj 2022 till 20 april 2023 köra vattenskoter på ditt förarintyg för båt. Under detta år kan du också hos Transportstyrelsen ansöka om förarbevis för vattenskoter genom att skicka in en kopia på ditt förarintyg för båt. Du kan läsa mer om det hos Transportstyrelsen.

Hur gammal måste man vara för att ta förarintyg?

Du måste vara minst 12 år för att få skriva provet. Men du kan vara yngre och gå kursen om du vill.

Hur gammal måste man vara för att ta Kusskepparintyg?

Du måste vara minst 15 år för att få skriva provet. Men du kan vara yngre och gå kursen om du vill.

Hur gammal måste jag vara för att kunna ta vattenskoterkörkort?

Du måste vara 15 år för att få förarbevis för vattenskoter. Har du tagit förarintyg för båt innan den 30 april 2022 och fyller 15 år innan 30 april 2023, så kan du den dagen du fyller 15 skicka in en ansökan till Transportstyrelsen om förarintyg för vattenskoter.  

Hur fungerar provet?

Examination sker i de flesta kurserna genom NFB - Nämnden för båtlivsutbildning. Vi bokar för det mesta så att det kommer en examinator och genomför en skrivning direkt när vi är klara med kursen. Går du en onlinekurs kan du komma till någon av våra kurser, men i kursen berättar vi också hur du hittar en examinator och bokar en tid. Normalt kostar examinationen 625:-. Din utbildare kommer gå igenom med er exakt hur det fungerar.

När behövs förarintyg båt?

Sverige är ett av dom få länderna i värden som inte har några krav för att få köra mindre motorbåtar och segelbåtar. Om du har en båt som är större än både 12 meter i längd och 4 meter i bredd måste du ha minst kustskepparintyg som är nästa steg. Om du vill hyra båt utomlands är ofta minimumkravet förarintyg båt. Du kan läsa mer om kursen här.

Kan jag köra vattenskoter på mitt gamla förarbevis båt?

Ja, du kan köra vattenskoter på ditt förarintyg båt, skepparexamen eller annat kommersiellt intyg fram till den 30 april 2023. Innan det datumet kan du gå in och ansöka om förarintyg för vattenskoter på Transportstyrelsens hemsida. 

Kan jag konvertera mitt gamla skepparexamen till vattenskoter körkort?

Ja det kan du göra om du har kvar ett papper på det. Du skickar in en kopia på din skepparexamen tillsammans med din ansökan som du gör på Transportstyrelsens hemsidan

Hur ansöker jag om körkort för vattenskoter  om jag har förarintyg sen tidigare?

Du måste ansöka senast den 30 april 2023. Du skickar in en kopia på ditt förarintyg, eller kustskepparintyg tillsammans med din ansökan som du gör på Transportstyrelsens hemsida

 

 

Tveka inte att höra av dig! Vi svarar så fort vi kan.