Slutet för den blå boken

Slutet för den blå boken

Den blå boken eller Intygsboken som det står på den har varit ”körkortet” som används på sjön sen 1985. I den har alla olika typer av intyg som utfärdats av Nämnden för båtlivsutbildning (NFB) stämplats in. En del har bara ett förarintyg, andra har hel stämplade böcker med hela 12 stämplar. Nu slutar NFB leverera boken.

Från och med i år kan du beställa ett plastkort som kommer ersätta den blå boken. Då plastkortet inte innehåller lika mycket info som den blå boken håller NFB på att ta fram en app som du också kan använda. Där kommer det stå mer om vad dina utbildningar innebär på flera olika språk. Appen kommer vara bra att visa upp om du ska hyra en båt utomlands.

Du kan ansöka om det nya plastkortet på NFB hemsida. Det kostar 150:- och skickas hem till dig inom 2-3 veckor. Har du precis gått din utbildning så kanske ditt intyg saknas i databasen. Vänta upp till 2 veckor, men sen bör du kontakta NFB om du inte hittar ditt intyg på deras hemsida.

Här kan du beställa intygskortet: https://batlivsutbildning.se/produkt/intygskort/

Har du den blå bok kan du givetvis fortsätta använda den och du kommer kunna få en stämpel i din blå bok ett tag framöver när du examinerar dig. Bakgrunden till att den blå boken försvinner är så enkel som att den vart väldigt dyr att producera.