Ett enkelt sätt att se avstånd och tid på plottern

Har du funderat på hur du ser avståndet till nästa udde eller hur lång tid kommer det ta innan vi ska gira nästa gång.

Ofta när man är ute med båten funderar man på hur många minuter man har på sig innan man ska gira eller är framme vid udden framför sig när man vet att det blir grövre sjö. Hinner vi äta klart? Hur lång tid är det kvar innan vi ska ta fram fendrarna? Frågorna varierar och har man gått samma väg många gånger kanske man vet svaret, men ofta är man inte riktigt säker.

På alla plottrar och navigationsappar jag använder finns en lång kurslinje framför symbolen för båten. Nästan alltid har den långa linjen små tvärgående linjer. Linjen kan ha en fast längd men oftast varierar längden med hastighet på båten.

Om det är en fast längd är det helt enkelt ett förutbestämt avstånd, oftast 1-3 nautiska mil. Dom vertikala linjerna på den långa linjen är tidsenheter och det kan vara allt från 30 sekunder upp till flera minuter. Båda dessa kan du ställa in i appen eller plottern. Är det fast längd brukar jag ha 3 nautiska mil (aka ”distans”) och sätta de tvärgående linjerna med 1 minuts mellanrum.

Om linjen varierar i avstånd är det bara tid som styr linjen. Då kan man ofta ställa de tvärgående linjerna på ett visst tidsintervall och sedan bestämma hur många tvärgående linjer man vill ha. Jag brukar även där välja 1 minut och sedan välja 20 linjer. Då har jag riktningen 20 minuter framåt och vet vad som kommer inom den tidsperioden.

Du bör ställa din längd på linjen och antalet tidsperioder efter vad du normalt har för hastighet på din båt och även fundera på hur långt fram du vill ha linjen i de vatten du vistas i.

Kolla i din plotter och din app hur man ställer in detta och justera som det passar dig. Vid plottern kan det vara värt att sätta upp en liten komihåglapp, så alla som kör båten snabbt kan bedöma avstånden i tid. Jag tittar ofta på strecket och planerar efter det. Att veta hur lång tid man har på sig ökar säkerheten. Men kom ihåg att titta på havet och inte titta för mycket i plottern!

Det här och många andra tips och tricks får du om du går kursen förarintyg båt hos oss på Sjölotsen

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.