Vanliga frågor om vattenskoterkörkort

Vattenskoter som svänger på vattnet

Nu blir det dags för vattenskoterkörkort - eller förarbevis för vattenskoter som det egentligen heter. Här svarar vi på vanliga frågor om vattenskoterkörkortet. Våra kurser kostar 3995:- och då ingår allt! Vi står för vattenskoter. Det du behöver ta med är egen flytväst och din dator för att genomföra provet. Du kan boka din kurs här. 

Riksdagens beslut om förarbevis för vattenskoter innehåller lite mer än bara förarbeviset för vattenskoter. Övergångsreglerna gör att alla med minst förarintyg för båt som är utfärdat före 1 maj 2022 kan ansöka om att få förarbevis för vattenskoter utfärdat utan ytterligare utbildning. Det som är bra att veta då, är att i utbildningen för förarbevis för vattenskoter ingår praktik. Har man inte en vattenskoter behöver man då hyra en under en dag. En kostnad på ca 4000:- som priserna ser ut i dag. Även kursen är ganska dyr då vi som utbildare har lite större krav på oss och måste betala en avgift till Transportstyrelsen för att få utbilda till förarbevis för vattenskoter. Vill du läsa mer om regelverket kan du göra det här på Transportstyrelsens hemsida

Till Regeringens förslag lämnade Riksdagen 3 tillkännagivanden, vilket kan se som uppmaningar. Dessa är att Regeringen utan att lagen fördröjs ska ta fram ett teknikneutralt förarbevis kopplat till fart. Samt att man ska se till att ta tillvara båtlivets befintliga organisation när det gäller utbildning och certifiering.

Det ska bli spännande och se om detta mynnar ut i ett obligatoriskt "körkort" för alla snabbare båtar och vart gränsen för snabb kommer sätta.

Här kan du läsa Riksdagens tillkännagivanden som man gav Regeringen!

Får jag vattenskoterkörkortet direkt av er?

Nej, hos oss går du kursen Förarbevis vattenskoter. När du är klar med kursen så meddelar vi Transportstyrelsen att du genomfört kursen och fått godkänt på vårt prov. Och du kan då gå gå in och söka efter Förarbevis vattenskoter hos Transportstyrelsen som är dom som utfärdare kortet. Avgiften för ansökan är 300:- och för att erhålla plastkort kan du betala 200:- extra. 

Hur tar jag vattenskoterkörkortet?

Har du ett förarintyg båt som är taget innan 30 april 2022 kan du fram till den 30 april 2023 ansöka om förarbevis för vattenskoter på Transportstyrelsens hemsida. Saknar du förarintyg för båt måste du nu ta våran kurs förarintyg för vattenskoter. 

Vad kostar förarintyg för vattenskoter?

Själva kursen för att ta förarbevis för vattenskoter kostar 3995:-. Detta beror på att det ingår praktik och att Transportstyrelsen har satt krav på att det max får vara 4 elever per lärare. Att sedan skicka in sin ansökan till Transportstyrelsen kostar 300:-. Sen kan man beställa ut ett plastkort som kostar 200:-. Du kan läsa mer om förarbevis vattenskoter här

Hur gammal måste jag vara för att kunna ta vattenskoterkörkort?

Du måste vara 15 år för att få förarbevis för vattenskoter. Har du tagit förarintyg för båt innan den 30 april 2022 och fyller 15 år innan 30 april 2023, så kan du den dagen du fyller 15 skicka in en ansökan till Transportstyrelsen om förarintyg för vattenskoter.  

Kan jag köra vattenskoter på mitt gamla förarbevis båt?

Nej det kan du inte. Det fanns en övergångsregel som innebar att man kunde köra på sitt förarbevis för båt fram till 30 april 2023. Men nu måste du ha ett förarbevis för vattenskoter. 

Kan jag konvertera mitt gamla Kustskepparintyg till Vattenskoter körkort?

Nej nu kan du inte konvertera från gamla kunskaper. Övergångstiden för att konvertera från gamla kunskaper gick ut den 30 april 2023.

Vad händer om jag kör vattenskoter utan förarbevis vattenskoter?

Det är dagsböter på olovlig körning. En dagsbot är svår att räkna ut men är ungefär en tusendel av din årslön. Vilket gör att om du får 30 dagsböter och har en årslön på ca 400 000:- blir böterna ca 12 000:-. Om brotter sker upprepade gånger kan det ge fängelse i upp till 6 månader.

 

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.