Att kunna knyta fast sin båt. bra knopar på sjön.

Att kunna några knopar gör livet på sjön mycket enklare. Den viktigaste knopen tycker vi på Sjölotsen är pålsteken. Kan du den kan du för det mesta säkra din båt vid en brygga. Det enda problemet med pålsteken är att den är svår att få upp när tampen är belastad. Men har du du lite slack på linan är pålsteken en av dom bästa knoparna. Om man har bråttom någon gång så lär vi även ut en snabb variant av pålsteken. Med den blir du en av dom snabbaste på bryggan att förtöja din båt säkert. 

Under vår kurs förarintyg båt får du lära dig den här kbnopen och några andra konpar som halvslag och dubbelthalvslag runt egen part. Du kan läsa mer om kursen här

Att klara av att göra bra knopar är en ren säkerhetsfråga på sjön. Du måste kunna göra fast båten säkert så den inte lossnar från bryggan. Men det är också viktigt att du kan få loss knopen på ett snabbt sätt, om till exempel vinden vrider fort och ökar så båten är på väg att slå i berget. 

Tony i filmen ovan är befäl på Sjöräddningen och har upplevt knop problem ofta med båtar dom har räddat. Det är en av anledningarna till att vi på Sjölotsen är extra nogranna med knopkunskap under våra kurser förarintyg båt. Fråga gärna våra lärare om andra knopar och tips man ska tänka på när man förtöjer i en naturhamn..

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.