Lär dig allt om reglerna för förarbevis för vattenskoter

Att köra en vattenskoter är roligt och praktiskt som transportmedel ibland. Men innan du ger dig ut på vattnet behöver du ha ett förarbevis för vattenskoter. Det är en viktig del av säkerheten för både dig och andra på sjön. I den här artikeln lär du dig allt om förarbeviset, hur du ansöker om ett och vad som krävs för att få det. Du kan boka kursen direkt på vår hemsida här

Vad är ett förarbevis för vattenskoter?

Ett förarbevis för vattenskoter är ett bevis på att du har de nödvändiga kunskaperna och färdigheterna för att köra en vattenskoter. Förarbeviset är ett krav enligt sjötrafikförordningen och gäller all fritidsåkning. Statliga myndigheter och räddningstjänsten har inget behörighetskrav för vattenskoter. Om man tränar, tävlar eller deltar i uppvisning anordnad av medlemsförbund till Riksidrottsförbundet på avlyst område och är minst 15 år behöver man inte ha förarbevis för vattenskoter.

Hur ansöker jag om förarbevis för vattenskoter?

För att ansöka om ett förarbeviset behöver du genomföra en utbildning hos en auktoriserad utbildare, där vi på Sjölotsen är en sån. Utbildningen består av en teoretisk och en praktisk del. Den teoretiska delen kan du antingen genomföra online eller genom en fysisk kurs, vi har valt att blanda med 8 timmar online och 4 timmar hos oss. Den praktiska delen genomförs alltid på plats med en instruktör. När du har genomfört utbildningen och klarat examinationen får du ett utbildningsintyg av oss. Det intyget kan du köra på fram tills du fått ditt förarbevis för vattenskoter från Transportstyrelsen. Du får max köra en månad på utbildningsintyget. Någon dag efter du gått klart din utbildning kan du gå in på Transportstyrelsens hemsida och ansöka om ditt förarbevis.

Vad krävs för att få ett förarbevis för vattenskoter?

För att få ett förarbevis måste du uppfylla vissa krav. Du måste vara minst 15 år gammal och ha godkänt resultat på både den teoretiska och praktiska delen av utbildningen. Du bokar din utbildning hos oss här.
Hur länge är förarbeviset giltigt?
Ett förarbevis för vattenskoter är giltigt i all framtid om det inte blir återkallas. Om det återkallas får du genomföra en ny utbildning och examinering för att få ett nytt förarbevis efter att din spärrtid har löpt ut.

:FAQs

  1. Kan jag köra en vattenskoter utan förarbevis? Nej, enligt sjötrafikförordningen är det obligatoriskt att ha ett förarbevis för att få köra en vattenskoter.
  2. Vad händer om jag kör vattenskoter utan förarbevis? Den som kör vattenskoter utan förarbevis eller behörighet efter den 1 maj 2022 kan straffas med böter. Det gäller även den som buskör med vattenskoter. Det är polisen och kustbevakningen som kontrollerar att du har förarbevis.

  3. Hur lång tid tar det att genomföra utbildningen för ett förarbevis för vattenskoter? Detberor mest på hur lättlärd du är och hur snabbt du läser. Vanligtvis tar den teoretiska utbildningen mellan 8 och 12 timmar att genomföra och den praktiska 4 timmar.

  4. Vad kostar förarbeviset? Ansökan kostar 300:- sedan kan du om du vill beställa ett plastkort för 200:-. Man kan också uppvisa ett digitalt bevis i sin telefon. Det digitala beviset ska dock även kunna visas utan internet förbindelse.

  5. Måste jag ha med mig mitt förarbevis när jag kör vattenskoter? Du måste kunna visa upp identitetshandling och förarbeviset digitalt eller fysiskt om du blir stoppad av polis eller kustbevakningen.

Förarbeviset är obligatoriskt för att få köra en vattenskoter i Sverige. För att ansöka om förarbevis måste du genomföra en utbildning hos en auktoriserad utbildare och klara både den teoretiska och praktiska delen av utbildningen. För att få ett förarbevis för vattenskoter måste du också vara minst 15 år gammal. Ett förarbevis är giltigt tills vidare. 

Du kan läsa hela lagen om förarbevis för vattenskoter på Riksdagens hemsida.

På Transportstyrelsens hemsida kan du läsa vad som gäller för oss som utbildningsanordnare. Där framgår exakt vad vi måste utbilda i för delar under din utbildning.

Boka din kurs hos oss nu.

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.