Nu är det dags att konvertera din gamla båtutbildning till förarbevis för vattenskoter

Du som har förarintyg båt, Kustskepparintyg, skepparexamen, Fartygsexamen klass VIII eller ännu högre kan fram till sista april i år ansöka efter ett förarbevis för vattenskoter! Det viktiga här är att du måste söka innan 30 april 2023. Efter det försvinner denna övergångsregel och har du inte sökt och vill köra vattenskoter måste du gå hela vattenskoterutbildningen. Du kan läsa mer om vår vattenskoterutbildning här.

När du logga in på vattenskoterwebben på Transportstyrelsens hemsida kan du söka på två sätt.

Kommersiellt certifikat

Har du ett kommersiellt certifikat registrerat hos Transportstyrelsen så ska du välja detta alternativ. Då ser dom direkt ditt certifikat och du behöver inte bifoga någon pdf fil på ett intyg. Du kan sedan välja att ansöka efter ett plastkort om du vill. Så länge man har mottagning eller har QR koden, som är beviset på att du har förarbeviset för vattenskoter nerladdat i telefonen och kan visa upp det så är allt bra. Du måste alltid kunna uppvisa ditt förarbevis för vattenskoter när du är ute och kör.

Har du ett förarintyg för båt eller något kustskepparintyg så dyker det upp lite alternativ.

Jag har den Blå Boken

Har du den blå boken så kan du ta en bild på sidan 3 och en intygssida, exempelvis förarintyg båt sida. Skapa en pdf av dessa bilder och bifoga till ansökan.

Jag saknar den blå boken

Har du ingen du ingen blå bok eller kan du inte hitta den. Då kan du göra på lite olika sätt. Om du börjar med att gå in på Nämnden för båtlivsutbildnings hemsida så kan du där prova att beställa ett intygskort i plast. När du där trycker på köp får du logga in med ditt Bankid. Då kan du se vilka intyg du har. Du kan du beställa ett intygskort i plast. Detta kan du sedan ta en bild på och bifoga i din ansökan till Transportstyrelsen. Du kan även ladda ner appen NFB båtintyg. Den kostar 89:- för Iphone och 75:- för Android. Då slipper du vänta på intygskortet och du kan även ha intygsappen för att hyra båt eller visa upp vid andra tillfällen då man logga in med Bankid för att få fram sina intyg. Du tar då en print screen på dina intyg och bifogar med ansökan.

Mitt intyg finns inte registrerat hos NFB.

Har du ett intyg taget före 1985 från NFB får du maila till dom. NFB validerar även intyg från Kungliga Sjöfartsstyrelsen och Sjöfartsverket som är utfärdade för 1985. För andra intyg skriver NFB att dom bara validerar svenska och nordiska intyg som inte är mer än 5 år gamla.

Har du ett förarintyg som är taget mellan 1961 och 1985 så förvaras papperskopior på dessa hos Transportstyrelsen. Du kan läsa mer om hur du får ut en kopia på Transportstyrelsens hemsida.

Vårat tips är att inte vänta. Logga in och ansök redan i dag! 

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.