Förare sittande på vattenskoter på flybrygga

Vanligaste frågorna om vattenskoter körkortet.

Får jag vattenskoterkörkortet direkt av er?

Nej, hos oss går du kursen Förarbevis vattenskoter. När du är klar med kursen så meddelar vi Transportstyrelsen att du genomfört kursen och fått godkänt på vårt prov. Och du kan då gå gå in och söka efter Förarbevis vattenskoter hos Transportstyrelsen som är dom som utfärdare kortet. Avgiften för ansökan är 300:- och för att erhålla plastkort kan du betala 200:- extra. 

Hur tar jag vattenskoterkörkortet?

Har du ett förarintyg båt som är taget innan 30 april 2022 kan du fram till den 30 april 2023 ansöka om förarbevis för vattenskoter på Transportstyrelsens hemsida. Saknar du förarintyg för båt måste du nu ta vår kurs förarintyg för vattenskoter. 

Vad kostar förarintyg för vattenskoter?

Själva kursen för att ta förarbevis för vattenskoter kostar 3995:-. Detta beror på att det ingår praktik och att Transportstyrelsen har satt krav på att det max får vara 4 elever per lärare. Att sedan skicka in sin ansökan till Transportstyrelsen kostar 300:-. Sen kan man beställa ut ett plastkort som kostar 200:-. Du kan läsa mer om förarbevis vattenskoter här

Hur gammal måste jag vara för att kunna ta vattenskoterkörkort?

Du måste vara 15 år för att få förarbevis för vattenskoter. Har du tagit förarintyg för båt innan den 30 april 2022 och fyller 15 år innan 30 april 2023, så kan du den dagen du fyller 15 skicka in en ansökan till Transportstyrelsen om förarintyg för vattenskoter.  

Kan jag köra vattenskoter på mitt gamla förarbevis båt?

Ja, du kan köra vattenskoter på ditt förarintyg båt, skepparexamen eller annat kommersiellt intyg fram till den 30 april 2023. Innan det datumet kan du gå in och ansöka om förarintyg för vattenskoter på Transportstyrelsens hemsida. 

Kan jag konvertera mitt gamla Kustskepparintyg till Vattenskoter körkort?

Ja det kan du göra om du har kvar ett papper på det. Du skickar in en kopia på ditt Kustskepparintyg tillsammans med din ansökan som du gör på Transportstyrelsens hemsida