Vanligaste frågorna om vattenskoter körkortet.

Har du någonsin drömt om att känna friheten av att susa fram på öppet vatten med en vattenskoter? För att göra detta lagligt i Sverige behöver du ett förarbevis för vattenskoter. I den här guiden kommer vi att förklara vad det är, hur du ansöker om ett, och allt annat du behöver veta för att få ditt förarbevis och börja njuta av vattenskoteråkning.

Vad är ett förarbevis för vattenskoter?

Ett förarbevis för vattenskoter är ett certifikat som visar att du har den nödvändiga utbildningen och kompetensen för att köra en vattenskoter. I Sverige är det lagkrav att ha ett förarbevis för att få köra vattenskoter.

Hur ansöker man om ett Förarbevis för Vattenskoter?

För att ansöka om ett förarbevis för vattenskoter i Sverige måste du först genomgå en utbildning hos en av Transportstyrelsens godkända utbildningsanordnare. Efter att du har genomgått utbildningen och blivit godkänd, kan du ansöka om förarbeviset genom Transportstyrelsens e-tjänst. Kostnaden för att ansöka om förarbeviset är 300 kr. Dessutom finns det en möjlighet att ansöka om ett fysiskt plastkort mot en kostnad på 200:-.

Får jag vattenskoterkörkortet direkt av er?

Nej, hos oss går du kursen Förarbevis vattenskoter. När du är klar med kursen så får du ett intyg av oss som du kan köra på under 30 dagar. Vi meddelar då direkt Transportstyrelsen att du genomfört kursen och fått godkänt på vårt prov. Och du kan då gå gå in och söka ditt förarbevis vattenskoter hos Transportstyrelsen som är dom som utfärdare kortet. Avgiften för ansökan är 300:- och för att erhålla plastkort kan du betala 200:- extra. 

Hur tar jag vattenskoterkörkortet?

Har du ett förarintyg båt som är taget innan 30 april 2022 kan du fram till den 30 april 2023 ansöka om förarbevis för vattenskoter på Transportstyrelsens hemsida. Saknar du förarintyg för båt måste du nu ta vår kurs förarintyg för vattenskoter. 

Vad kostar förarintyg för vattenskoter?

Själva kursen för att ta förarbevis för vattenskoter kostar 3995:-. Detta beror på att det ingår praktik och att Transportstyrelsen har satt krav på att det max får vara 4 elever per lärare. Att sedan skicka in sin ansökan till Transportstyrelsen kostar 300:-. Sen kan man beställa ut ett plastkort som kostar 200:-. Du kan läsa mer om förarbevis vattenskoter här

Hur gammal måste jag vara för att kunna ta vattenskoterkörkort?

Du måste vara 15 år för att få förarbevis för vattenskoter. Har du tagit förarintyg för båt innan den 30 april 2022 och fyller 15 år innan 30 april 2023, så kan du den dagen du fyller 15 skicka in en ansökan till Transportstyrelsen om förarintyg för vattenskoter.  

Kan jag köra vattenskoter på mitt gamla förarbevis båt?

Ja, du kan köra vattenskoter på ditt förarintyg båt, skepparexamen eller annat kommersiellt intyg fram till den 30 april 2023. Innan det datumet kan du gå in och ansöka om förarintyg för vattenskoter på Transportstyrelsens hemsida. 

Kan jag konvertera mitt gamla Kustskepparintyg till Vattenskoter körkort?

Nej, inte längre. Det fanns en övergångsregel som slutade gälla den 30 april 2023. Efter det måste alla som vill köra vattenskoter inne ha ett förarbevis vattenskoter

 

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.